неделя, 25 август 2013 г.

Александър Въчков: За "Първата национална изложба на българския комикс" и други въпроси



  Снимка 1

7.08.2013
Снимка 1


Александър Въчков е сред най-колоритните колекционери на български комикси, личност с разностранни интереси и дълбоки познания в областта на българските военни униформи. Организатор на комикс изложби,  лектор по история на българското девето изкуство и преподавател в Художествената академия.

За целите на „Първата национална изложба на българския комикс” и по актуални въпроси на българския академичен комикс разговаря Ина Мирчева, литературен редактор на Официалния сайт на комикс дружество „Диаскоп” - Пловдив.
Защо се породи идеята за Национална изложба на комикса?

 "Защо" едва ли е правилният въпрос! Необходимостта от такава обзорна изложба отдавна е назряла! Комиксът съществува  и се развива повече от седем десетилетия. Беше крайно време деветото изкуство да заяви публично своето съществуване!

Какъв е общественият резонанс от подготовката на това събитие?

Очаквано голям. След доста активната по отношение на изяви в посока популяризиране на комикса 2012 г. вече има изградена обществена нагласа и очакванията на феновете са големи. Да се надяваме, че тази изложба ще постави начало на възраждане на българския комикс!

Трима са кураторите на изложбата – Алекасндър Въчков, Антон Стайков и Петър Станимиров. В какво се състои вашата задача?

Не се различават от ролята на куратора при всяка друга изложба. В случая сме трима поради големия брой участници и обема от работа, който трябва да извършим при подготовката на изложбата. Разпредалили сме си задачите и често се събираме, за да обсъдим свършената работа. Това е залог за успешното реализиране на тази амбициозна задача - първата обща изложба на комикси в България.

Колко са досега участниците и какви възрастови групи се очертават?

Към настоящия момент има 81 записани участници, като някои участват в група и на практика художниците са към 90. Тъй като изложбата от самото начало беше замислена като ретроспективна сред участниците има художници от различни поколения. Като започнем от доайена на комикс изкуството Любен Зидаров, през поколението, работило в "Дъга", "Чуден свят", "Септемврийче" и стигнем до начинаещи творци в тинейжърска възраст. Това е едно от постиженията на този проект - събирането на едно място на творци от различни поколения, с което на практика се представя пълноценно развитието на деветото изкуство в България.

Събитие с такъв мащаб би трябвало да има и финансова подкрепа или...

Би трябвало, но на практика не е така! Освен символичната помощ от страна на Съюза на художниците цялата организация и нейното финансиране се осъществява от организаторите с помощта на участниците. Би било чудесно ако имаше спонсори, но за съжаление у нас все по-рядко се финасират проекти в областта на изкуството.

Има ли шанс изложбата да се превърне в традиция – всяка година или на определен период от време?

Такъв е замисълът на изложбата. Ако първата има ретроспективен характер, то следващите би трябвало да отразяват актуалните тенденции в развитието на деветото изкуство в България. Все още не е решено през какъв период ще се правят такива изложби, но най-вероятно това ще става през две години.

Трябва ли да има образователна дейност по отношение на комикс-изкуството – беседи, уъркшопове, срещи с фенове...училища?

Безпорно това е необходимо! Така ще се осъществи приемственост между поколенията, а младите творци ще могат да се учат от по-опитните си колеги. Освен това по този начин в публичното пространство ще се създаде позитивна нагласа към комикса и очакванията на потенциалните фенове ще бъдат удовлетворени.

Знаем, че се изготвя и каталог за всички участници, какво е предназначението му?

Издаването на каталог е обичайна практика при изложба с такова мащабно участие.  Все пак, именно каталогът е своеобразно продължение на всяка изложба, която има временен характер. За съжаление все още има редица въпросителни около финансирането на каталога, но вярваме, че в крайна сметка ще успеем да го издадем!

Професионалните автори на комикси в България могат да се изброят на пръстите на двете ръце. След две десетилетия мълчание има ли приемственост, има ли почва за комикс изкуството в България.

Понятието "професионален художник на комикси" реално не съществува в България! Има артисти, които покрай другите изяви на таланта си рисуват и комикси, но никой от тях не се издържа само от това. Не съм съгласен, че последните 20-ина години са период на "мълчание"! През тези години на пазара излязоха няколко десетки издания с комикси. Някои по-успешни като реализация, някои не. Комиксът живееше свой си живот в едни трудни условия и не смятам, че връзката с предходният "Златен век" на деветото изкуство е прекъсната.
Що се отнася до бъдещето на комикса у нас, то аз съм оптимист. Работи се в посока създаване на подходяща среда за реализиране на нови комикс-проекти. Налице е и определена фенска маса, готова с радост да посрещне нови български издания с комикси. Въпрос на време е да се види в каква именно посока ще се развие комиксът в България.

Предвидено ли е изложбата да пътува в чужбина и с какъв маршрут?

Засега има заявки за експониране на част от изложбата в някои от по-големите градове в България. Има принципна договорка и за гостуване  в Сърбия, но в какъв обем и кога все още не е уточнено. В бъдеще при реализиране на контакти със сродни на секция "Комикс" организации в чужбина, вероятно ще има и други заявки.

Виртуални или печатни издания?

Не бива да се противопоставят двете форми за разпространение на комикси! Макар вероятно в недалечно бъдеще виртуалните издания постепенно да изместят класическата книга, това едва ли ще стане толкова бързо! Поне в близките десетилетия смятам, че има все още поле за успешното реализиране на комикси в т.н. "хартиен" вид. Дали на нашия роден пазар по-успешно ще се продават колекционерски албуми или има бъдеще за периодично комикс-издание времето ще покаже. Едно е сигурно! Има глад за родни комикси и очакванията на почитателите на деветото изкуство трябва да бъдат оправдани с качествени родни издания!

Кои са медиините партньори на събитието?

Все още е трудно да се отговори на този въпрос изчерпателно! На практика  има заявен интерес от страна на всички централни ежедневници. Разговори се провеждат и с водещи телевизии, така че медийното отразяване на събитието ще бъде на ниво. Не е за подценяване и виртуалното популяризиране на изложбата, което тече вече от няколко месеца. Всичко това създава предпоставки за едно добро популяризиране на събитието и масовата посещаемост на изложбата.

Вече има секция за деветото изкуство към СБХ.  Има ли възможност секцията да реши голяма част на проблемите у нас в областта на деветото изкуство?

Да, тази секция беше създадена през 2012 г. Това определено е успех по пътя на признаването на комикса, като пълноправно изкуство! Секцията няма такива функции, а и амбициите на нейните членове са в посока популяризиране на деветото изкуство и създаване на условия за развитието му. Ако приемем, че проблеми за това съществуват, то тяхното решаване е в зависимост от пазарните условия и до голяма степен в ръцете на многобройните почитатели на комикса в България. Ако авторите на разкази в картинки предложат на феновете завладяващи истории с добро качество, вярвам, че  верните следовници на деветото изкуство ще ги подкрепят, купувайки тези издания. Това е и пътят за възраждане на комикса в България.

Оказва се, че в България в регистрите за професии не съществува дейност или професия комикс-артист.  Не е ли това малкото камъче, което спира нормалното развитие на комиксите у нас?

Не смятам, че това е от съществено значение за успешното развитие на комикса като изкуство у нас! На практика един артист, рисуващ комикси може да е и успешен илюстратор, карикатурист или графичен дизайнер.  Необходимостта от обособяване на дадена професионална специализация се определя от пазара на труда. Ако има трайна ангажираност на художници в областта на комикса, вероятно ще се обособи и такава професия - комикс-артист?!

Всички сме в очакване на събитието "Първа национална изложба на българския комикс", което ще се проведе от 10 до 25 септември 2013 в залите на Шипка 6, София и ще събере на едно място фенове и творци на комикси. Да си пожелаем успех!